Visceral Class, weefsels voelen

Juli 2019. Nascholing verslag Visceral Class.

Afgelopen maanden heb ik een reeks van 3 cursussen in Visceral Class gevolgd.
Visceral betekent weefsel. Naast yin stromingen, yang bewegingen, zijn er ook diverse soorten weefsels. Vetweefsel, maar ook orgaan weefsels (zoals: hart, nier, longen, galblaas, milt, verschillende delen van de darm, lever en de maag, maar ook blaas, prostaat en baarmoeder), verder nog buik- en bekkenvliezen, botstructuren en tussenliggende ruimtes.

We leren voelen naar de weefsels van het lichaam.

Alles in het lichaam beweegt, wij zijn immers ook continue in beweging. We herkennen dit onder andere aan ons ademen, de hartslag pompt het bloed rond, urine en ontlasting worden afgevoerd. Ook de organen kennen een beweging, elk in hun eigen ritme en ruimte.
Tijdens de cursussen wordt er theoretisch toegelicht over de beweging en waar en hoe de structuren zijn te herkennen. Daarna wordt het grootste deel van het weekend in praktijk in tweetal geoefend. Er is intensieve begeleiding zodat iedereen goed begeleid wordt. Het is fascinerend en voor mij als acupuncturist van toegevoegde waarde, te voelen hoe de bewegingen zijn van de structuren bij de hulpvrager. Nog specifieker kan ik nu voelen waar een stagnatie kan zitten. Een naald kan ik nu nog gerichter zetten en meteen checken of die het gewenste resultaat geeft. Daarnaast kan ik naast de geplaatste naalden die het systeem weer beter laten functioneren, ondersteuning geven met mijn handen aan specifieke structuren. Als extra, naast de naalden. Door technieken en juiste plek opsporen van hiaten in het lichaam, helpt dit (oude) stagnaties oplossen.

Deze cursussen sluiten heel mooi aan bij de stijl van acupunctuur die ik beoefen, Engaging Vitality. Deze stijl is voornamelijk gericht op het openen, laten doorstromen van stagnaties in het lichaam. Wanneer alles vrij kan bewegen en doorstromen, kan een mens functioneren. Wanneer er (niet zichtbare) obstructies ontstaan in het lichaam, ontstaat er pijn en ongemak. Het functioneren wordt nu belemmerd. De klachten die nu worden opgemerkt kunnen zich overal in het lichaam en emotioneel uiten. Met de kennis als acupuncturist, aangevuld met kennis uit de cursussen van Engaging Vitality (waar belangrijke onderdelen uit osteopathie wordt geleerd)en nu ook kennis over de visceraal therapie, kan ik gerichter acupunctuur op maat aanbieden.

Ik vind het mooi te ontdekken dat het lichaam zelf goed aangeeft waar en hoe acupunctuur toegepast dient te worden. De stagnatie laat zich voelen door de visceraal therapie/osteopathie, ik kan het opsporen via voelen met mijn handen. Kennis over de anatomie van de mens en de loop van de meridianen zijn nodig. Daar waar de stagnatie zich laat voelen, weet ik wat zich op die plek in het lichaam bevindt en welke meridianen daar lopen. Meridianen zelf en de meridianen behorende bij structuren/organen die daar zitten, onderzoek ik. Op bepaalde punten kunnen de meridianen dan gevoeld worden welke het meest actief zijn om de klachten op te lossen. Deze punten check ik dan (met handen, dus zonder naalden) middels de viscerale therapie. Daar waar ik eerder de stagnatie kon voelen, moet deze nu oplossen. Dan heb ik het juiste punt gevonden wat ik kan prikken, pas dan prik ik de naald. Met meerdere stagnaties, kunnen meerdere punten actief zijn, maar vaak is er maar 1 die dan meerdere stagnaties oplost. Op die manier hoef ik maar circa 3 naaldjes per behandeling te prikken om het herstel van het lichaam en geest (emoties) te herstellen. Na een aantal behandelingen (per persoon verschillend) neemt het lichaam de balans weer over.

Praktijk voor Acupunctuur
Bertha Elzinga

Krûme Swynswei 2
9245 HC  Nij Beets

06 - 3096 7463
info@acupunctuur-berthaelzinga.nl

KVK 69455031

Registratienummer NVA D4049
Lid KAB

Openingstijden

Maandag

gesloten

Dinsdag

09.00 - 18.00

Woensdag

09.00 - 18.00

Donderdag

09.00 - 18.00

Vrijdag

gesloten

Zaterdag

gesloten

Zondag

gesloten

 

 

Top